Top

Aangeleerde hulpeloosheid

Je kop in het zand

Het eindeloze struisvogel verhaal: je kop in het zand steken en schuilen voor dingen, waarvan je weet dat je het moet aanpakken. Oftewel: AANGELEERDE HULPELOOSHEID. Je wilt weten wat dit is en waarom je het hebt, zodat je het kan aanpakken.

Vanaf het begin tot nu is je verteld wat wel en niet mag, je krijgt je hele leven lang dingen opgelegd en dit begint al vanaf het moment dat je geboren wordt, bijvoorbeeld op de kinderopvang, basis- en middelbare school, vrienden, vriendinnen, opa en oma enz. Dit heeft een officiële naam: Aangeleerde hulpeloosheid; het onvermogen om leiding te nemen over je eigen leven en je hulpeloos op te stellen wanneer je iets niet weet. Jij hebt je eigen leven opgebouwd en dat heeft je gebracht tot wie je nu bent. Dit komt door wat je zegt en doet en door wat je juist niet zegt en doet.

Ik ben nou eenmaal zo

Als je dit inziet, kan je gaan kijken wat wel en niet werkt, zodat je tijd vrij kan maken voor dingen die wél werken. Veel mensen zeggen: ‘’ik ben nou eenmaal zo’’ en gaan dan handelen vanuit hulpeloosheid. Neem regie in je leven: stel niet de vraag hoe je iets moet doen, want wie is die ik waar vanuit je spreekt? Is dat de hulpeloosheid die zegt: geen idee? Of kies je de persoon te zijn die datgene belangrijk maakt, uitzoekt hoe iets moet, om het vervolgens te doen.

Dat je nu niet lekker in je vel zit, te zwaar bent of een slechte conditie hebt, is natuurlijk niet fijn, maar er over klagen helpt je ook niet verder. Neem het heft in eigen hand en doe er wat aan, je bent niet ineens te zwaar geworden. Misschien weet je nu nog niet precies wat je moet doen, maar er zijn sowieso al wel twee dingen die je anders kan gaan doen om gezonder te leven.

  • Ga sporten;
  • Houd je voeding bij.

Het is niet moeilijk, maar een keuze en dit heeft alles te maken met wie je bent.

Wil jij kijken naar wie je bent, zodat je kan worden wie je wil zijn?

Neem dan contact op met mij, ik help graag.

Timar